Bil körkort – köra bil tips

När du ska börja köra bil kommer det vara svårt – det är trots allt något helt nytt och något som man måste lära sig från noll. Till en början är det till och med svårt att få i ettans växel och påbörja körningen utan att bilen börjar hacka eller att man får motorstopp. Man måste också lära sig bromsa på ett bra sätt – inte för hårt (obekvämt för passagerare samt ökar risken för att bli påkörd bakifrån), men inte för mjukt (då hinner du inte bromsa in i tid). Sedan tillkommer det här lilla problemet med andra trafikanter – du måste ha konstant uppsikt inte bara på det som händer framför dig, utan även det som händer på sidorna (t.ex. fotgängare som kommer korsa vägen) och självklart också bakom dig!

Men stressa inte – det tar lite tid att lära sig, men lagom till uppkörningen borde du kunna det mesta av detta. Här följer några tips till dig som ska ta bil körkort och börja övningsköra:

1) Grunderna på trafikskola, mängdträning privat

Det bästa är att ta några körlektioner på trafikskola för att få in grunderna. Kanske inte att lära sig få in ettans växel och köra rakt fram, men när man väl lärt sig dessa saker bör man ta några trafiklektioner för att direkt från första början lära sig saker som korrekt körställning, avsökning och annat. Det är annars lätt att man lär sig fel från början, eftersom den man övningskör med haft körkort i ett antal år och därför utvecklat en körstil som passar just honom eller henne men som inte funkar på uppkörningen.

Ta gärna med dig personen som du ska övningsköra med när du tar dessa körlektioner, så att även han/hon kan se vad de lär ut på trafikskola nuförtiden. Men när det kommer till mängdträning och att få in körvana är det inget som slår privat övningskörning – annars rinner lätt kostnaderna iväg.

2) Låt allt ta den tid det tar

Ett vanligt misstag som folk som ska ta bil körkort gör är att tro att man kommer klara av körkortet på X veckor eller månader. Om man satt upp 3 månader som mål blir det lätt att man blir väldigt stressad om 2,5 månader gått och man ännu inte känner att man kommer klara teoriprov + uppkörning. Det är fel inställning, rätt inställning är ”jag ska lära mig köra bil på ett trafiksäkert sätt och sedan ta körkort”. För vissa går det oerhört snabbt, för de allra flesta tar det lite längre tid, för ett fåtal krävs det t.o.m. ett eller ett par år för att ta körkortet! Så kom ihåg att det är individuellt hur lång tid det tar och undvik att stressa dig själv i onödan!

3) Öva avsökning och ecodriving

Något som verkligen kollas hårt på uppkörningen nuförtiden är avsökning och ecodriving. Avsökning innebär att du kontinuerligt har koll på speglar. Du ska alltså inte bara kolla i speglar i samband med svängar eller filbyten, utan även när du kör rakt fram – du måste ha koll på trafiken runt omkring dig vid alla tillfället för att klara uppkörningen och lyckas ta bilkörkort.

Sedan måste du även träna på så kallad ecodriving eller miljövänlig körning. Du bör snabbt växla upp och ibland även skippa växlar (t.ex. växla 1-2-4 istället för 1-2-3-4), kunna motorbromsa och se till att du kör bränslesnålt. Detta är något som kollas på uppkörningar nuförtiden och du kan faktiskt kugga bara på att du inte kör miljövänligt!

Detta är några tips som hjälper dig få ditt efterlängtade bil körkort!

3 tankar kring ”Bil körkort – köra bil tips

  1. Hej. Jag tänkte ta körkort men är livrädd.har kört innan lite och det funkade bra men jag var livrädd och stressad. Vad gör man då?

  2. jag har mkt intressant erfarenhet gällande att köra bil. tyvärr mkt frustrerande. jag har aldrig gillat bilar, aldrig varit intresserad av att köra bil. Alltid cyklat bott i Stockholm när jag var 43 övertalade mig min fru till att skaffa mig körkort. jag tänlte inte igenom detta. åkte till körskolan körde intensivt i 4 veckor men det gick trögt sedan hade jag uppehåll hade ingen att köra med hur som helst efter 2 år började jag köra privat o lite i körskolan men jag lär mig inte oerhört frustrerande jag har kört allt och fortfarande övningskör men jag känner mig obekväm i en bil är absolut inte motiverad och känner inte att jag riktigt har kontroll. så trots att jag är 47 äldre gubbe med jobb familj högskoleutbildad kan jag inte lära mig köra bil men jag kommer inte att ge upp

    1. Lycka till Eddie, jag är 41 och först nu inser jag att jag inte kommer klara mig utan bil framåt sett (2 barn nu). Jag fick en uppenbarelse sist ”hur många
      puckon som helst har körkort, detta klarar du också”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *