Bil körkort – plugga för teoriprovet

För att ta bil körkort måste man ha full koll på körkortsteorin. Förutom uppkörningen ska du också klara av teoriprovet (kunskapsprovet), något som för många är ganska svårt – att köra bil är ju roligt till skillnad från att lära sig om viltolyckor och under vilka omständigheter man får köra med dimbakljus. Men att kunna trafikreglerna är ett måste, och för att vara helt säker på att klara teoriprovet för bilkörkort (om du söker info för motorcykelkörkort, klicka här) måste du kunna i princip alla trafikregler, även sådana som du väldigt sällan kommer ha nytta av.

Hur ska du då göra för att plugga på bästa sätt?

1) Plugga med hjälp av körkortsfrågor

Att plugga med hjälp av körkortsfrågor online är ett av de mest effektiva sätten för att lära sig körkortsteori för bilkörkort. Det går till på så sätt att du skapar konto på en onlinetjänst för körkortsfrågor, sedan är det bara att logga in och börja göra test. Körkortsfrågorna är mycket lika de frågor som kommer på det riktiga teoriprovet och är uppdelade enligt samma kategorier, så du får snabbt in provvanan!

Viktigt är att du läser förklaringarna till varför svar X är rätt eller fel – detta gör så att du lär dig körkortsteorin också, du måste ju kunna svara på Varför? också för att klara dig bra på teoriprovet för bilkörkort!

En annan stor fördel är att du kommer åt dessa körkortsfrågor från alla datorer med internet, d.v.s. du kan plugga på fiket eller på tunnelbanan på väg till jobbet om du så önskar, bara du har tillgång till internet!

2) Traditionellt teoripluggande

Du kan självklart även plugga med hjälp av traditionella körkortsböcker också – även om detta kan vara rätt tråkigt, särskilt i längden. Dock får du all teori upplagd efter kategorier, och du kan slå upp olika saker vid behov. Viktigt är att du läser boken väldigt intensivt, extensiv läsning fungerar inte för djupinlärning!

Ett mycket bra sätt är också att kombinera traditionellt teoripluggande för bilkörkort med körkortsfrågor – då får du det bästa av båda världar. Du kan läsa teoriboken t.ex. innan läggdags, samt slå upp och läsa om olika delar av teoriboken/trafikregler vid behov. Om du märker att du svarar fel på ett större antal frågor som rör ett och samma område kan du utan vidare läsa på exakt om detta område och på så sätt täppa till exakt de kunskapsluckorna du har.

3) Lita på böckerna/frågorna och dig själv

Det är viktigt att du litar på teoriböckerna/körkortsfrågorna, och inte förlitar dig för mycket på vad andra säger, även om de haft EU-körkort under många år. Ofta kan det hända att man lär sig fel saker bara för att man lyssnar för mycket på pappa, som kört bil i 25 år. Det är inte så att pappa försöker lära dig fel, men när han tog sitt körkort var reglerna annorlunda. Dessutom är det faktiskt så att de flesta som haft körkort i kanske 10 år inte skulle klara teoriprovet om de inte pluggade innan! Mycket av kunskaperna glöms bort eller sker automatiskt (t.ex. vet alla erfarna förare exakt när de har väjningsplikt ute på vägarna, men om de skulle behöva svara på varför de hade väjningsplikt i just den situationen eller försöka svara på teorifrågor om detta skulle de ha svårt att svara rätt), så det bästa är att inte förlita dig för mycket på andra, även om de är erfarna bilförare.

Om du vill att någon i din familj ska hjälpa dig plugga körkortsteori är det bästa att låta även dem göra lite körkortsfrågor och/eller läsa igenom teoriboken för att fräscha upp kunskaperna – då kommer effekten vara mycket bra och det kommer även ge din familjemedlem som tog bilkörkort för länge sedan en fräsch syn på trafik-, säkerhets- och miljöfrågor!

3 tankar kring ”Bil körkort – plugga för teoriprovet

  1. Jag pluggar via elevcentralen har 100 st teori prov där jag kan plugga på, har även böcker men får inte in något i huvudet.
    Har svårt att läsa in saker och ta in det, hur många gånger jag än pluggar, vad kan jag göra jag som har koncentrations svårigheter, kanske lite dyslexi, hur kan jag göra för att kunna få in alla svaren i huvudet på bästa sätt ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *